Oktober. Doorgaans de maand waarin de bladeren beginnen te vallen en we de zomer definitief achter ons laten. Voor componisten, tekstschrijvers, uitgevers en andere muziekauteurs is oktober echter vooral de maand waarin auteursrechtenorganisaties Buma en Stemra (hierna gezamenlijk afgekort als Buma) hun belangrijkste afrekeningen van het jaar uitkeren. Veel muziek-auteurs en uitgevers kijken dan ook uit naar het moment waarop ze het ‘oktober statement’ van Buma ontvangen.

Indien u als muziekauteur bent ingeschreven, vertegenwoordigt Buma u bij het incasseren van vergoedingen voor het gebruik van uw muziek en de daaraan gekoppelde auteursrechten. Zo incasseert Buma bij radio en televisiezenders vergoedingen voor het draaien van uw nummers. Daarnaast incasseert Buma vergoedingen voor het spelen van nummers tijdens live optredens, fysieke verkopen (via organisatie Stemra) en muziekgebruik op internet.

Bovenstaande vergoedingen kunnen al snel oplopen tot een aanzienlijk bedrag. Op haar internetsite geeft Buma zelf een voorbeeldberekening van deze vergoedingen voor een nummer van drie minuten. De vergoedingen variëren tussen de € 22 en € 34 voor uitzendingen op radio en tussen de € 62 en € 102 voor uitzendingen op televisie. Uiteraard zijn deze bedragen slechts een richtlijn, maar geven wél een indicatie van het bedrag waar u als maker of uitgever van muziek recht op heeft.

Als behartiger van uw belangen zal Buma zich inspannen om de vergoedingen zo volledig mogelijk te incasseren en aan u door te betalen. Daarvoor maakt Buma gebruik van diverse systemen en automatische koppelingen. Echter, niet ieder systeem is per definitie foutloos. Onze ervaring leert dat afrekeningen geregeld onvolledig zijn. In andere woorden, u ontvangt een lager bedrag dan waar u als maker of uitgever van muziek recht op heeft.

Een goed voorbeeld van een mogelijke onjuistheid in de afrekening zijn de live optredens. Stel een artiest besluit een nummer waarvan u de tekst heeft geschreven uit te brengen. Deze artiest geeft vervolgens een uitverkocht stadionconcert in Nederland alwaar de artiest onder andere uw nummer ten gehore brengt. Het (tour)management van de artiest geeft vervolgens een onjuiste setlist door aan Buma voor de gespeelde nummers tijdens het concert. Uw nummer staat hier per ongeluk niet op, in dat geval ontvangt u géén vergoeding voor het gebruik van uw nummer.

Een korte rekensom geeft waarschijnlijk meer duidelijk. Stel het aantal verkochte kaarten bedraagt 25.000. De gemiddelde verkoopprijs per ticket bedraagt € 35. In totaal bedraagt de omzet van het concert dus € 875.000. Stel dat 5% (€ 43.750) van dit bedrag wordt afgedragen aan Buma als vergoeding voor het gebruik van de muziekrechten. Het aantal gespeelde nummers bedraagt 25 waardoor de vergoeding voor het gebruik van één nummer € 1.750 bedraagt. Indien u alle rechten bezit loopt u dus met slechts één nummer tijdens één concert € 1.750 mis.

Gelet op bovenstaande is het zeker raadzaam om de specificaties van uw afrekeningen te (laten) controleren. Niet alleen bij live optredens, maar ook de airplay op radio en televisie is niet per definitie juist afgerekend. Right4music is een advieskantoor dat zich heeft gespecialiseerd in de muziekbranche. Door onze brede kennis en inzichten in de muziekindustrie te combineren met het analyseren van de cijfers achter afrekeningen van bijvoorbeeld Buma zijn wij in staat om onjuistheden in deze statements snel op te sporen. Uw rendement en inkomsten uit muziekrechten zullen dan ook stijgen.

Voor klanten van ons kantoor is het beheer en controleren van auteursrechten vaak inbegrepen in de vaste prijsafspraak. Bent u nog geen klant van ons kantoor, maar wilt u wél een gespecialiseerde partij uw Buma statement laten controleren? Wij bieden u de mogelijkheid om op basis van een no-cure no-pay afspraak de aanstaande oktober afrekening van Buma voor u te controleren. Mochten wij derhalve géén extra inkomsten voor u generen zullen wij ook géén kosten voor onze dienstverlening in rekening brengen.

Interesse? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie via info@right4music.nl of kijk op www.right4music.nl.