Een netto gage voor een optreden. Het komt niet vaak voor, maar de praktijk leert dat er soms contracten worden afgesloten met een gage ‘net of all taxes’. Dat wil zeggen, een gegarandeerd bedrag na inhouding van de verschuldigde belastingen. Geen gedoe dus met inhouding van buitenlandse bronbelasting, de zogenaamde ‘artist withholding tax’.

Een netto gage overeenkomen klinkt in beginsel als een prettige werkwijze. De artiest heeft vooraf duidelijkheid over het netto bedrag dat hij/zij verdient met het optreden en de promotor zorgt dat de verschuldigde belasting bovenop de gage wordt aangegeven en afgedragen. Toch zitten er aan contracten met een netto gage meer haken en ogen dan je vooraf verwacht.

In tegenstelling tot contracten met een bruto gage is er voor de artiest niet direct duidelijk hoeveel buitenlandse belasting de promotor heeft afgedragen. Daarnaast is onze ervaring dat promotors niet snel geneigd zijn om uit zichzelf een ‘tax certificate’ te verstrekken. Het verkrijgen van zo’n tax certificate is echter wél belangrijk om te voorkomen dat je als artiest dubbel belasting betaald.

Aangezien Nederland met veel landen een belastingverdrag heeft gesloten mag de artiest veruit het merendeel van de in het buitenland afgedragen belasting verrekenen met de in Nederland verschuldigd belasting. Dat noemen we een ‘tax credit’. De artiest dient dan echter wél in het bezit te zijn van een geldig tax certificate, een document ter bevestiging dat de belasting daadwerkelijk is afgedragen.

Een simpel rekenvoorbeeld geeft meer inzicht in het belang van zo’n tax certificate. Stel de artiest ontvangt een netto gage van €8.000 en de buitenlandse bronbelasting bedraagt 20%. De bruto gage bedraagt dan €10.000 en de verschuldigde bronbelasting €2.000. De artiest betaald in Nederland belasting over €10.000 (dus €2.000 meer), maar mag de bronbelasting ad €2.000 verrekenen met de Nederlandse IB/VPB (mits de artiest een tax certificate heeft ontvangen). Zelfs in het meest ongunstigste geval levert dit een besparing op van €1.100!

Het loont zich dus om kritisch te blijven op de promotors en actief te blijven verzoeken om een bevestiging van de afgedragen buitenlandse bronbelasting. Zo voorkomt de artiest dat hij dubbel belasting betaald. Right4music is gespecialiseerd in het voorkomen van dubbele belasting en dus in het verhogen van de inkomsten van artiesten. Daarnaast onderhouden wij goede contacten met zowel de boekingsagenten als de promotors om het dubbel betalen van belasting te voorkomen.

Voor vragen over dit artikel of onze dienstverlening neem contact met ons op via info@right4music.nl of kijk op onze website www.right4music.nl.