In de maand maart ontvangen artiesten vaak de royalty afrekening over de tweede helft van het afgelopen jaar. Zo ook dit jaar. Artiesten hebben de afrekening voor 2H15 reeds van het label ontvangen of zullen deze afrekening in de komende twee dagen gaan ontvangen. Wat veel artiesten niet weten, is dat ze de mogelijkheid hebben om de royalty betalingen van het label op volledigheid en juistheid te controleren, ook wel Label Audit genoemd.

Wat houdt een Label Audit in? Bij een dergelijke audit controleert een specialist de royalty afrekeningen van het label op juistheid van de afgerekende royalty en de volledigheid van het aantal afgerekende verkopen, streams et cetera. In feite komt het er op neer dat de artiest de royalty betalingen van het label kritisch laat onderzoeken.

In de praktijk zijn er echter heel erg weinig artiesten die een Label Audit laten uitvoeren. Mogelijk is men huiverig dat een Label Audit de goede relatie met het label op het spel zet of ziet men op tegen de hoge kosten van zo’n audit. Toch zijn er tal van redenen om wél een Label Audit te laten uitvoeren, mits dit contractueel met het label is overeengekomen.

Door controle van de royalty uitbetalingen verkrijgt de artiest meer zekerheid omtrent de juistheid en volledigheid van de ontvangen royalty’s. Dit past ook in de trend van toenemende discussies over de hoogte van de betaling aan artiesten en andere rechthebbenden in de muziekindustrie. Daarnaast is de kans aanwezig dat het label inderdaad te weinig aan royalty betalingen heeft afgerekend en leidt een Label Audit in sommige gevallen tot meer inkomsten voor de artiest. Bovendien zal het label in dat geval vaak de kosten voor de audit vergoeden.

Natuurlijk is het handhaven van een goede relatie met het label een belangrijke voorwaarde voor het uitvoeren van de audit. Het is dan ook raadzaam om een gespecialiseerde adviseur in de arm te nemen voor het uitvoeren van een Label Audit. Right4music biedt artiesten die mogelijkheid op basis van een vooraf overeengekomen vaste prijs. Naast jarenlange ervaring in de accountancy heeft Right4music zich gespecialiseerd in de muziekbranche. Dit stelt ons in staat om zowel een audit uit te voeren én de goede relatie tussen artiest en label te waarborgen.

Voor meer informatie neem een kijkje op onze website www.right4music.nl of neem contact op via info@right4music.nl.